Skandináv konyhabútor
Töltés
Skandináv konyhabútor

Skandináv konyhabútor

Skandináv stílus

A skandináv stílus alapvetően letisztult vonalakat és minimalista esztétikát jelent, amit hagyományos kézművességgel és multifunkcionális elemekkel ötvöznek. Elképesztően sokoldalú stílus, amely nagy teret biztosít az önkifejezésnek, ugyanakkor segít a világos és légies belső terek kialakításában. Amiatt, hogy a funkcionalitás előtérbe került a tervezés során, a bútordarabok hosszú ideig megálljak a helyüket.Néhány jól megválasztott elem a minőségi bútorokkal és világítással együtt mindent megváltoztathat lakásodban. A legjobb az egészben, hogy a skandináv lakberendezési elemek a stílusok széles skáláját egészíthetik ki, így nem feltétlenül kell lemondanod a már meglévő régebbi bútordarabjaidról, ha csak arra vágysz, hogy kicsit elvidd otthonodat a skandináv stílus irányába, ugyanis jól megférnek egymás mellett a régebbi esetleg rusztikusabb és a modernebb bútordarabok is.

A skandináv stílus alapvetései

A skandináv stílus történeti, sőt filozófiai háttere nagyon röviden olyan ikonikus bútordarabok megteremtésével írható le, mint a tojásfotel vagy a PH-lámpasorozat. A dán és finn belsőépítészek, dizájnerek a természet felé fordultak inspirációért, és eleganciát sugárzó lakberendezési elemeiket a tömegek számára is hozzáférhetőnek és megfizethetőnek találták ki. A minimalizmus jegyében lecsupaszították a bútordarabok díszítettségét, és a letisztult formatervezésre hagyták az esztétikum kifejeződését.

A skandináv stílust azért szeretjük annyian, mert ez volt a célja: mindenki számára érthető és elérhető dizájn. A skandináv design kifejezés egy kiállításról származik, ami a skandináv életmódot népszerűsítette a tengerentúlon az 1950-es években.

Ekkor alapozták meg a kifejezés máig tartó jelentését:

Szép, egyszerű, letisztult, a természet és az északi életmód által inspirált, mindenki számára hozzáférhető, a hangsúlyt a közvetlen környezet élvezetére helyező formatervezés.

Minden felesleges tárgyat pakolj el

Nem véletlen, hogy rendszerezők, gardróbok, dobozok és fiókbelsők tárházát találhatjuk a svéd, dán bútoráruházakban. A letisztult élettér első számú szabálya, hogy makulátlan rend van, a csetreszek, holmik mind szekrényajtók mögött pihennek. Az északi puritanizmus alapvetése a korlátozott anyagi erőforrások hatékony felhasználása, ami köszönhető a viszonylagos földrajzi elszigeteltségüknek. Nekik tehát alapvetően kevesebb, de annál praktikusabb holmijaik voltak mindig is. Ezt ellesheted tőlük. Gondold át, hogy mely bútordarabok szükségesek az életedben, és amelyek kevésbé hasznosak. Minél csupaszabb a lakás, stílusában annál inkább közelít a skandináv életterekhez.

Fehér, natúr felületek

Ha az alapok, mondjuk, narancsvörös falakat, állatmintás franciaágyat vagy a nagymamától örökölt, vitrines szekrénysort jelentik a nippekkel együtt, akkor ott egy-két pihe-puha takaró nem fogja otthonodba csempészni a skandináv lakberendezési stílust. Minden nagy felületen megjelenő harsány színt minimalizálni kell, ezért a falfestést, ágyhuzat lecserélését, bútorfestést, bútorcserét nem úszod meg. Ha sötét padlód van, azt világos színű szőnyeggel tudod ellensúlyozni. Ne csak textilszőnyegben gondolkozz, a természetet szizálszőnyeggel is be tudod vinni az otthonodba!Törekedj arra, hogy natúr alapokat hozz létre, mediterrán stílussal például nem házasítható össze a skandináv. De az etnóval, retróval igen!

Pihe-puha takarók, párnák

Elég csak azt mondani, hogy hygge életérzés, és ez mindent megmagyaráz. A kellemes környezet, az otthonosság, melegség érzése, ami jó közérzetet teremt. A meghitt fények, jó illatok, puha, kényelmes berendezési tárgyak mind segítik ezt, így a lakást is érdemes kicsit újragondolni, ha valaki szeretné a külsőségekkel is megtámogatni az életfilozófiát. Sötét huzatú kanapédat egy világosabb színű, puha takaróval tudod beleolvasztani a skandináv lakás dizájnjába.

A fény és a világosság meghatározó

Állítólag a dánok több gyertyát égetnek, mint bárki más Európában. Nem hibáztatjuk őket, mivel az év nagy részében sötét van náluk, és a gyertya meleg fénye igazán sokat ad hozzá az otthonosság érzéséhez. Mindezt a jól átgondolt, mesterséges világítás is kiegészítheti. Egy klassz függőlámpa, kis asztali lámpák, állólámpák és fókuszált fényforrások elegye minden skandináv enteriőrben megtalálható. Persze a legklasszabb az lenne, ha még egy kandalló is beleférne.

Minimalista, de a dekort nem mellőző

Hiába az egyszerűségre való törekvés, az otthonosság érzetét a dekorációk teremtik meg. A skandináv lakberendezés egyszerűségét olyan kiegészítők is képviselik, mint a rattan virágtartók, geometrikus mintákkal ellátott párnahuzatok, minimalista képek a falon. A dánok nagyra becsülik a dizájner- és a vintage darabokat is, amiket kincsként őrizhetnek, és szép emlékeik fűződnek hozzá. Óriás boldogsággal őrizgetik például azt a tervezői vázát, amit az első fizetésükből vettek, de kötődnek a karosszékhez, amire egy bolhapiacon csaptak le, vagy a szekrényhez, amit felmenőiktől örököltek. Nálunk a természetes fény szinte egész évben kedvez a szobanövényeknek, ezért tervezz ezekkel is. A skandináv enteriőrfotókon gyakran láthatsz pozsgás, árnyéktűrő kis növényeket vagy vágott virágokat. Ők ezzel próbálják a belső térbe becsempészni a természetet. Nekünk jobban kedvez az éghajlatunk, ezért a szobanövények kiegészíthetik a skandináv hangulatú lakásbelsőt.