Art Mirror

A stílus mint vezető lakberendezési divatirányzat kezdetét az 1910-es évekre, végét az l940-es évre tehetjük, csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján.

Az Art Deco hatása megmutatkozott az , építészet, formatervezés, iparművészet, képzőművészet, területén. A stílus Amerikában és Ausztráliában teljesedett ki a 30-as, 40-es években. Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a 20-dik század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne (Modernizmus, Kubizmus, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau), de Tutanhamon fáraó sírjának feltárása és a mexikói lépcsőzetes maja piramisok is közrejátszottak fejlődésében. 

Mint a „Napjaink házai” oldalon már részleteztük a XX. Század új követelményeket támaszt az alkotókkal szemben. Új elvárása van az egyre gyorsabban fejlődő iparnak is a formatervezéssel szemben. Most már kevésnek bizonyulnak az art nouveau kínálta lehetőségek. A tervezett formák és konstrukciók a felhasználásra kerülő anyagok a megmunkáló gépek által nyújtott új lehetőségeknek kell, hogy megfeleljenek.

A tárgyakat a fölösleges díszítményektől megszabadítják, a szerkezeteket racionalizálják az ipari gyárthatóság szempontjából, és így alkalmassá válnak azok a tömeggyártásra. A kor művészi és műszaki alkotói megteremtik a napjainkban is ható új irányzatot, melyet mi art deco néven ismerünk. 

Megteremtői visszanyúlnak a XVI. Lajos Direktóriumi stílusának formajegyeihez, de felhasználják az art nouveau korábban elért összes ipari formatervezési eredményét is. A modernistákkal ellentétben az art-decoalkotói nem vetették el a díszítő motívumok alkalmazását, így az absztrakció alkalmazása nem vezetett száraz, csupasz, geometrikus formákhoz. Jellemzői a különleges anyagok sokszor meghökkentő használata, a letisztult formavilág, az állatbőröket utánzó kárpitok, króm, bakelit felületek, geometrikus minták. 

Az európai alkotókkal szemben az amerikaiak a műanyagok, és fémek helyett gyakran nyúltak olyan természetes anyagokhoz, mint a cápabőr, vagy az elefántcsont. Később ebből az irányzatból jön létre az avantgarde Bauhaus irányzat, mely jelszava: művészet az életért. Az Art Deco napjainkban is nagy népszerűséget élvez, mivel könnyen variálható akár modern, akár klasszikus teret kívánunk vele berendezni. A 30-as évek bútorai kézzel megmunkált, gyönyörű trópusi fából készült visszafogott, kifinomult és elegáns vonalvezetésű darabok.

E formatervezett bútorok elterjedését a tömegtermelés, az olcsóbb anyagok felhasználása tette lehetővé, megfizethetővé váltak, a polgári otthonok díszei lettek. Az Art Deco bútorok mai szemmel is frissnek, lendületesnek mutatkoznak, és ugyanazt a pompát és eleganciát képviselik, mint a századelőn.