Art Mirror

A minimál az a stílus, ami csak is a tiszta formák és a rend révén igyekszik elérni a harmóniát. Alapelve a Bauhaushoz rímel: a tér szolgálja az embert és a benne lévő szükséges használati és berendezési tárgyak a természet szimmetriarendjét, egyensúlyát, ritmusát az ott élő emberre visszasugározzák.

 A stílus jellegzetessége a különböző funkciójú terek egybenyitása, a minták vagy a formák sorozatos ismétlése, azokat sorba állítja, ezzel is hangsúlyozva, hogy a minimál enteriőr harmóniája a rend, a rendezettség. Az egyszerű teret egyszerű geometriai formák ritmikus ismétlésével igyekszik barátságossá tenni, ha erre nincs lehetősége, akkor ugyanezt a színekkel teszi, amelyek sohasem harsányak, vagy zavaróak. 

A bútorok vonalvezetése, szerkezete is maximálisan a használhatóságra, funkcionalizmusra épül, szigorúságukat a precíz megmunkálás, a különböző anyagok – például fém, üveg, textil, bőr, fa – társítása oldja. A szerkezetek nem láthatóak, a függőleges és vízszintes síkok által létrehozott kubusok sorozata alkotja a tárolásra alkalmas bútorokat, míg az ülőbútorok egyszerű kocka alakúak, kiváló minőségű, de mintázat nélküli kárpitozással.

 A terek dekorálása során a minimál szabálya szerint kitett, vagy felfüggesztett tárgyak formai ismétlése, vagy azok sorba állítása, ritmusa teremti meg a kívánt esztétikai élményt. A minimál színvilágára jellemző, hogy a környezetet egy – esetleg két, de nem több – harsány szín teszi hangsúlyossá, illetve fordítva, például egy markáns falszínhez választhatunk finom, elegáns bútorokat, kárpitot.

Térigényes stílus megköveteli a berendezési tárgyak közötti üres felületeket és azok levegős elrendezését, a bőséges természetes fény jelenlétét.

 A fűtőtestek zavaró hatásának elkerülésére a minimál lakásokban jellemzően padló-, vagy falfűtés kerül kialakításra. Az igazi, osztatlan légterű, minimál lakásokban a nappalit csak a bútorok választják el az étkezésre, főzésre és az alvásra használt terektől. A minimál nappalit a sima felületek, szép anyagok és színek jellemzik. A falak egyszínűek, a padló általában világos, de jól mutat a fekete is. Az esetlegesen sivár felületet megtörhetjük egy szép modern szőnyeggel. 

nappali bútorainak jellegzetes darabja a geometrikus, egyenes kontúrokkal megrajzolt, kárpit nélküli kanapé, és a kanapéval megegyező anyagú, kocka alakú puff, amely ülésként, lábtartóként,de akár lerakóként is funkcionál. 

Az ülőbútorok felett tetővilágítás, vagy az azt idéző mennyezetvilágítás, növeli a térérzetet, és fényszigetként térszervező elem. A nappaliban elhelyezett házi mozi, HI-FI berendezés, és egyéb modern műszaki termék, nem csak a szórakozást biztosítja, de fontos stílus alkotó elem is. Noha a stílusra jellemzőek az osztatlan légterű helyiségek, mégis nyugalmunk érdekében jobb, ha hálószobánk külön helyiségben kerül kialakításra. Ha ez nem biztosított, akkor üvegfal, térelválasztó, vagy polcok alkalmazásával alakítsuk ki az intim területet.

A hálóban központi szerepet játszó ágy is egyenes vonalú, minden disztítéstől mentes. A minimál hálóban helyet kaphatnak még alacsonyabb komódok, éjjeliszekrények,ruhásszekrények. Itt is száműzni kell a felesleges tárgyakat, díszítést, női csecse.- becséket, és állandó rendnek kell lenni.

minimál konyha, csak úgy, mit bármilyen ebben a stílusban megálmodott helyiség, nagy térben érvényesül. Jellemzi a letisztult vonalvezetés, a kevés osztás. A falakat elég festeni, nem szükséges a hidegburkolatok alkalmazása. A konyhabútor sok fém, illetve üveg elemből áll, de készülhet fából is, a fogantyúk rejtettek, így nem törik meg a sík felületeket, jellemzőek a mély fiókok, és felső szekrényként a felnyíló vagy liftajtó rendszerű kis magasságú elemek.

A minimál megkívánja az inox konyhai berendezéseket, amelyek ebben a környezetben remekül mutatnak. A fémek hidegségét egy jól megválasztott szín használatával száműzhetjük. A minimál fürdőszoba alapvető berendezési tárgya a süllyesztett, mély kád. Fontos szerepet játszanak a nyugodt légkör kialakításában a pazar, selymes felületek, sima mészkő, padlócsempe, vagy faburkolat. A stílus jellegzetességei a fal melletti, és a falra a szerelt mosdók, a beépített, sötét fából készült fürdőszobai szekrények.