Art Mirror

A földrajzi stílusok közül mostanában hazánkban a mediterrán a legnépszerűbb. A mediterrán stílust a rusztikusság, a tartósság, és a vidámság jellemzi.

A Földközi-tenger teljes partvidéke – Portugáliától Görögországig – a mediterrán övezetbe tartozik. Itt alakult ki az olasz, a görög, francia (a provance-i), a spanyol, illetve a mór (marokkói) mediterrán lakberendezési stílus.

Magyarországon több mediterrán jellegű stílus érvényesül, elsősorban a görög, olasz, illetve spanyol enteriőrök. Ha mediterrán stílusban kívánunk egy lakást berendezni fel kell mérni, vajon alkalmasak-e a körülmények a hangulat megteremtéséhez.

Természetesen nem csak mediterrán épületben lehet mediterrán enteriőrt kialakítani. Ha azonban szeretnénk az épület és a belső terek stílusa között harmóniát kialakítani lehetőségünk van a ház külső jegyeit zsalugáterekkel, meleg falszínnel, kőburkolattal, és a tető héjazat kialakításával – a mediterrán cserép nem csak formájával, de színeivel is igazodik a stílushoz – az előkert és az udvar növényeinek megválasztásával átalakítani „mediterránná”. A terasz, a szőlőlugas központi szerepet játszanak a mediterrán ház kialakításában. 

A belső kialakításánál követelmény a bőséges természetes fény, és a tágas terek. A bútorok fenyőből és tölgyből készülnek, megtalálhatók a gyékénnyel bevont székek. Jellemző a kovácsoltvas alkalmazása, amelyből bútorlábakat, nyitott polcokat, ülő- és kisbútorokat, valamint egyéb kiegészítőket készítenek. Ezeket mind a belső, mind a külső térben használják. 

A teljes mediterráneumban jellegzetes dekorációs elem a kézzel festett agyagedény, amelyet citrom- vagy szőlőminta díszít. Textil használatuk változatos, de általában kerülik a súlyos, sötét, nehéz anyagok alkalmazását. Elmaradhatatlan tartozékok a színpompás növények.